Moj prihranek

Moj prihranek – Najbolj ažurne novice s podrocja učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije.

Več informacij na spletni strani Moj prihranek.

Facebook Mojprihranek.si | Twitter MojPrihranek.si | Instagram moj_prihranek

MojPrihranek.si Varčno bivanje in trajnostna gradnja

 • Zaključen projekt postavitve največje plavajoče elektrarne na svetu
  by Maja Markovič on 18. septembra, 2021

  Plavajoča elektrarna imenovana Kincardine je s 50 megavati največji tovrstni objekt na svetu. Predstavlja namreč prvo plavajočo vetrno elektrarno s turbinami močnejšimi od 9 MW. Plavajoča elektrarna stoji ob Škotski obali, natančneje 15 km od obale Aberdeena. Nosilec projekta je podjetje Pilot Offshore Renewables, ki pa je za projektiranje in zagon najel špansko družbo ACS Prispevek Zaključen projekt postavitve največje plavajoče elektrarne na svetu izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Suh estrih – za trdna tla pod nogami
  by James Hardie on 18. septembra, 2021

  Pri talnih rešitvah suhi estrih dobiva vedno večji pomen. Dolgo časa je področje uporabe le- tega bilo v veliki meri omejeno na sanacije in posodobitve. Z ekonomsko upravičenim prizadevanjem so omogočili ohranitev številnih stropov z lesenimi nosilci v starih stavbah, hkrati pa so v talnih področjih zagotovili sodobno udobje. Medtem pa fermacell® mavčno vlakneni elementi Prispevek Suh estrih – za trdna tla pod nogami izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Skrb za lepe dovoze, parkirna mesta in makadamske poti še nikoli ni bila tako odvečna
  by Profarm Košenina on 16. septembra, 2021

  Pri preurejanju dovozov in parkirnih mest je treba paziti predvsem na dolgoročnost in vzdržljivost uporabljenega materiala. Ti deli našega doma so namreč pod velikim pritiskom, saj so v pogosti uporabi, zato moramo poskrbeti za kar najbolj kvalitetno izgradnjo. Samo ta vam bo služila dolga leta in prihranila čas ter denar pri vzdrževanju.  Talne rešetke ECORASTER omogočajo ravno Prispevek Skrb za lepe dovoze, parkirna mesta in makadamske poti še nikoli ni bila tako odvečna izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Dacia Jogger bo najbolj cenovno ugoden enoprostorec
  by Žiga Kastelic on 16. septembra, 2021

  Dacia je tudi uradno predstavila svoj četrti steber nove generacije vozil. Dacia Jogger je sedemsedežni vsestranski družinski avtomobil, ki bo na voljo v naslednjih nekaj mesecih. Prenova romunskega podjetja se kaže v vsej svoji luči, tudi Jogger pa je čudovit predstavnik te prenove. Kaj vse skriva v sebi in kaj bo ponujal na slovenskem tržišču Prispevek Dacia Jogger bo najbolj cenovno ugoden enoprostorec izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Prednosti rekuperatorja za čist zrak
  by Tersus, d. o. o. on 16. septembra, 2021

  Rekuperacija je postala pomemben del našega vsakdana. Z odličnim sistemom nam prinaša zdrav in čist zrak, da lahko v svojem domovanju zaživimo tako, kot se spodobi. Rekuperatorji, sistemi za lokalno prezračevanje, skrbijo za naše zdravje in zdravje našega doma. Da pa je izbira takega sistema še lažja, smo pripravili seznam prednosti rekuperatorja. Kaj je rekuperator? Prispevek Prednosti rekuperatorja za čist zrak izvira s portala MojPrihranek.si.

 • SAMSUNG toplotna črpalka za pametni dom
  by SAMAIR, d. o. o. on 15. septembra, 2021

  Toplotne črpalke že nekaj let veljajo za najboljšo možnost ogrevanja naših domovanj. V času, ko so mnogi proizvajalci dvigovali cene, se je SAMSUNG pohvalil z ohranitvijo svojih. Redko kdo je do danes sploh vedel, da je SAMSUNG tudi proizvajalec toplotnih črpalk. Kako je SAMSUNG vstopil v svet toplotnih črpalk in kaj nam te ponujajo? SAMSUNG Prispevek SAMSUNG toplotna črpalka za pametni dom izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Na Islandiji zagnali največji obrat na svetu za zajemanje in skladiščenje ogljikovega dioksida iz okolja
  by Maja Markovič on 15. septembra, 2021

  Osmega septembra so na Islandiji zagnali Orco, kot so poimenovali največji tovrstni obrat za zajemanje in skladiščenje zraka, kar neposredno iz zraka. Orco je postavilo švicarsko podjetje Climeworks v partnerstvu z islandskim podjetjem za shranjevanje ogljika Carbfix. Kako deluje Orca? Orca je sestavljena iz osmih »zabojnikov«, v katerih se CO2 zbira. Vsak izmed njih je Prispevek Na Islandiji zagnali največji obrat na svetu za zajemanje in skladiščenje ogljikovega dioksida iz okolja izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Kako sanirati prve znake vlage?
  by Maja Markovič on 14. septembra, 2021

  Vlažni zidovi v hišah ali stanovanju predstavljajo veliko težavo. Ker je vlaga neprijazna do našega zdravja in tudi denarnice, jo je najbolj pametno sanirati takoj, ko opazite prve znake prve madeže. Kako to lahko storite kar sami? Zakaj pride do vlage v notranjih prostorih? Ključni vzrok za nastanek vlage je ta, da voda vdira v Prispevek Kako sanirati prve znake vlage? izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Novi Kia Sportage se predstavi
  by Žiga Kastelic on 14. septembra, 2021

  Kia je predstavila novo generacijo svojega novega modela Sportage. Na Münchenskem avtošovu, ki se je zgodil pred nekaj dnevi, so Korejci javnosti pokazali evropsko različico njihovega terenca. Prvič po osemindvajsetih letih bo Kia Sportage unikaten prav za evropsko tržišče. To se je zgodilo zaradi menjave platforme, ki je omogočila izdelavo več različic. Kia Sportage s Prispevek Novi Kia Sportage se predstavi izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Kako očistiti madeže na fasadi?
  by Maja Markovič on 13. septembra, 2021

  Ker je naša hiša oziroma njena fasada izpostavljena zunanjim vplivom – soncu, dežju, vetru, nalivom, živalim, plesni, algam in podobno – lahko na njej po nekaj letih nastanejo moteči madeži, ki so še posebej vidni pri svetlejših odtenkih. V nekaterih primerih gre le za ostanke vodnih sledi, ki se več let zlivajo po isti liniji, Prispevek Kako očistiti madeže na fasadi? izvira s portala MojPrihranek.si.