Moj prihranek

Moj prihranek – Najbolj ažurne novice s podrocja učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije.

Več informacij na spletni strani Moj prihranek.

Facebook Mojprihranek.si | Twitter MojPrihranek.si | Instagram moj_prihranek

MojPrihranek.si Varčno bivanje in trajnostna gradnja

 • 100 % naravna zaščita lesa
  by Silvaprodukt d.o.o. on 19. aprila, 2021

  Pri načrtovanju in izvedbi lesenih objektov in izdelkov na prostem se pojavi nešteto vprašanj glede izbire vrste lesa, pričakovane življenjske dobe, glede videza in estetske funkcije, obstojnosti ob dolgotrajni izpostavitvi vremenskim vplivom in podobno. Naravna odpornost velike večine lesnih vrst, je za uporabo na prostem premajhna, zato jo je nujno povečati z učinkovitim zaščitnim pripravkom Prispevek 100 % naravna zaščita lesa izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Nova uredba o embalaži ukinja prag 15 ton za proizvajalce
  by Žiga Kastelic on 19. aprila, 2021

  Z novo uredbo, ki jo je sprejela vlada, se za proizvajalce ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Uredba bo tako omogočila učinkovitejše izvajanje sistema ravnanja z odpadno embalažo. Kot del izvedbenega predpisa na podlagi novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) Prispevek Nova uredba o embalaži ukinja prag 15 ton za proizvajalce izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Je »usnje« lahko rastlinskega izvora?
  by Nika Plantan on 18. aprila, 2021

  Novozelandsko podjetje Allbirds se pri proizvajanju modnih kosov uspešno bori proti uporabi materialov, ki so okolju škodljivi. Podjetje je od svojega nastanka predstavilo že več različnih kosov trajnostne obutve – od čevljev iz trajnostno nabrane evkaliptusove celuloze do čevljev iz volne. Konec leta 2021 bodo trgu predstavili uporabo novega trajnostnega materiala – rastlinskega usnja. To Prispevek Je »usnje« lahko rastlinskega izvora? izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Bentley bo zgradil prvo luksuzno stolpnico
  by Žiga Kastelic on 18. aprila, 2021

  V ameriškem velemestu Miami, ki je eno izmed najbolj priljubljenih mest in destinacij, se avtomobilska podjetja odločajo za zanimivo širjenje svojega imena. Z gradnjo luksuznih stavb in hotelov sta se v preteklosti že preizkusila Porsche in Aston Martin. Izraba letovišča kot je Miami ponuja ogromno možnosti za povišanje priljubljenosti in točno to bo storil tudi Prispevek Bentley bo zgradil prvo luksuzno stolpnico izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Pozor pri paradižnikih: UVHVVR opozarja na nevaren rastlinski virus
  by Nadja Jurca on 17. aprila, 2021

  Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarjajo na previdnost pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov zaradi možne okužbe z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV). Pridelovalci paradižnika, paprike in feferonov naj redno pregledujejo svoje nasade Prispevek Pozor pri paradižnikih: UVHVVR opozarja na nevaren rastlinski virus izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Delo na višini – kako začeti?
  by Žiga Kastelic on 17. aprila, 2021

  Med prenovo ali gradnjo se zgodi, da bo naš naslednji korak delo na višini. Pogosto vidimo, da se na gradbiščih za to uporabljajo dvigala, dvižne košare, gradbeni odri in še kaj. Ker je narava tega dela izjemno nevarna, se tega ne lotevajte le z navadno lestvijo. Le s pravimi pripomočki je lahko delo opravljeno strokovno, Prispevek Delo na višini – kako začeti? izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Kako se znebiti mravelj v stanovanju
  by Nadja Jurca on 16. aprila, 2021

  Ko se mravlje enkrat naselijo v vašem domu, se jih je zelo težko trajno znebiti. Najrazličnejši naravni pripravki so učinkoviti, a načeloma manj kot uporaba umetnih preparatov. Vseeno pa je z nekaj volje in vztrajnosti vredno lotiti na naraven način. Prvi korak: določite vrsto mravelj Da bi se uspešno znebili mravelj, je treba najprej ugotoviti, Prispevek Kako se znebiti mravelj v stanovanju izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?
  by Žiga Kastelic on 16. aprila, 2021

  Na vsaki pnevmatiki se nahajajo številke oziroma oznake, ki imajo pomembno funkcijo. Pomagajo nam predvsem pri nakupu novih pnevmatik, saj nam povejo vse od proizvajalca do nosilnosti in še česa. Z dobrimi pnevmatikami bomo bolj varni in privarčevali kar nekaj denarja, ki ga lahko porabimo za kar koli drugega. Točno pri tem nam lahko pomagajo Prispevek Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah? izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Pergole, okna, vrata, senčila in še marsikaj
  by Naitors d.o.o. on 16. aprila, 2021

  Prenavljate dom in iščete pravega izvajalca? Podjetje Naitors d. o. o. je prava izbira za vas, saj vam ponuja prodajo in montažo stavbnega pohištva. Osredotočajo se na zadovoljstvo kupcev in vam nudijo strokovno svetovanje in kvaliteten izdelek ter izvedbo. V svoji pestri ponudbi imajo na voljo: okna (PVC, LES in ALU), vhodna vrata (PVC, LES Prispevek Pergole, okna, vrata, senčila in še marsikaj izvira s portala MojPrihranek.si.

 • Kaj točno pomeni ‘videno-kupljeno’?
  by Nadja Jurca on 15. aprila, 2021

  Ko kupujete rabljeno stvar, naj gre za radio, televizijo, računalnik ali avtomobil, prodajalca klavzula ‘videno-kupljeno’ ne razbremeni vsake odgovornosti. Odgovornosti za stvarne napake se nihče ne more povsem izogniti, so pa določene razlike, glede na to, ali je prodajalec pravna ali fizična oseba. Kaj je stvarna napaka? Stvarne napake so tiste, ki jih med običajnim Prispevek Kaj točno pomeni ‘videno-kupljeno’? izvira s portala MojPrihranek.si.